Afsluitende tentoonstelling, Kerst Zwart, 2017
Reurls erfgoed per fiets, Kerst Zwart, 2017
Naar de Agneta zaagmolen, Driesprong, 2017
Middeleeuwen in de klas, Driesprong 2017
Rondleiding in de Dorpskerk, Driesprong 2017
Excursie Doolhof Ruurlo, Driesprong 2017
Gastles ontstaan Jonker Joost, Wonderwijs 2017
Streng kijken als de dominee, excursie Dorpskerk, Kerst Zwart, 2017
Kerst Zwart naar de molen, 2017
Voorstelling Kulturhus, 2017
Gastles troubadour, Willibrordus 2017
Excursies 2017, Wonderwijs
Start Jonker Joost project, Kulturhus 2017
Gastles auteur Jonker Joost, 24 april 2013
maak iets over jezelf in deze tijd, wat over 400 jaar gevonden wordt
Jonker Joost project gaat laatste week in (21-26 april 2013)
Op woensdag 24 april o.a. is er in de bovenbouw van de Rehobothschool een gastles over The Making of Jonker Joost. Verschillende scholen zullen deze week eindpresentaties houden.
Ondertussen krijgt het project net als vorige keer weer veel aandacht in de media: zie het artikel in de Stentor van 10 april 2013, het artikel in Contact van 16 april 2013, 23 april 2013 of berichten op Ruurlovandaag. Of neem een kijkje op de websites van de vijf deelnemende scholen.
Foto: Driesprong
Jonker Joost scholenproject 2013, week 2 (14 april-19 april)
www.obsde3sprong.nl,
kerstzwartschool.nl,
www.rehobothruurlo.nl,
www.willibrordus.skbg.nl,
www.veldhoekschool.nl.
Kerst Zwart en de Driesprong hebben trouwens ook een eigen Facebookpagina!
Start Jonker Joost: spetterende dansvoorstelling, 9 april 2013
De komende weken zijn er op school allerlei activiteiten rond Jonker Joost. Een greep: je eigen familiewapen op een t-shirt, een fietstocht over het Jonker Joostpad langs plaatselijk erfgoed, een excursie naar de eeuwenoude Dorpskerk, nog een dansworkshop in de klas, een gastles over het maken van een stripverhaal... teveel om op te noemen!
Foto: Kerst Zwartschool
Impressie eindpresentatie Rehobothschool, 20 mei 2009
Een stukje theorie over het thematisch project
Impressie bezoek Dorpskerk, 15 & 20 mei 2009
Impressie Jonker Joostdag, 7 mei 2009
En daar was Jonker Joost in levende lijve. Verwelkomd op de klanken van muziek uit zijn tijd vertelde Joost over zijn leven, 400 jaar geleden. En verbaasde hij zich over de welvaart en vrede in Ruurlo anno 2009. Dankbaar luisterde Joost naar het lied dat speciaal voor hem was gecomponeerd en door de kinderen uit volle borst werd gezongen.
Achtergrond
Het scholenproject "Joost van Heeckeren vertelt" is in mei 2009 van start gegaan. Initiatiefnemer in Ruurlo is Arjen van Gijssel. Hij is lid van de historische vereniging 'Old Reurle'. Samen met het bureau Edu-Art en de culturele commissie van de Reurlse basisscholen zijn drie leskisten over het plaatselijk erfgoed gemaakt. Joost is daarin de centrale verteller. Het project is onderdeel van het provinciale project "Het verhaal van mijn dorp". In veel Achterhoekse gemeenten wordt zodoende door plaatselijke verenigingen en musea samengewerkt aan een aantrekkelijk lesprogramma. Doel is het cultureel erfgoed dichter bij de jeugd te brengen.
Scholenproject
Joost van Heeckeren kan held van Ruurlo zijn
Scholenproject moet dorpserfgoed dicht bij kinderen brengen.
door Jan Hendriksen RUURLO – Als het een beetje meezit, krijgt Ruurlo volgend jaar zijn eigen mascotte. Zoals Vorden Berend van Hackfort kent, moet Joost van Heeckeren de ‘held’ van Ruurlo worden.
Over Berend van Hackfort zijn inmiddels boeken verschenen, VVV- uitstapjes gemaakt en er is een heuse Berend van Hackfortdag. Als het aan Ruurloër Arjen van Gijssel ligt moet ‘Joost van Heeckeren’ ook Ruurlo opstuwen in de vaart der volkeren.
Joost is een jongetje dat in Ruurlo leefde in de tweede helft van de zestiende eeuw. Hij werd als kasteelheer van Huize Ruurlo ridder in het ridderschap van Zutphen. Toevallig was Berend van Hackfort zijn opa.
Arjen van Gijssel heeft Joost van Heeckeren centraal gesteld in een scholenproject dat in 2008 in de steigers wordt gezet. Alle vijf Ruurlose basisscholen werken in de cultuureducatie samen om tot drie leskisten te komen voor de onder, midden- en bovenbouw.
Ideeën zijn er genoeg bij Van Gijssel. De provincie ondersteunt dergelijke projecten in veel meer gemeenten. Het bureau Edu-Art gaat de leskisten samenstellen. De verhalen, feiten en tastbare zaken komen van de historische vereniging Old Reurle.
Van Gijssel: „Ik heb contact met een aantal leden van Old Reurle. Zij zijn enthousiast over ons concept en willen graag meewerken. Ook barones Van Heeckeren van Kell heeft haar medewerking toegezegd. Zij hielp me al aan een prachtig portret van Joost van Heeckeren op latere leeftijd.”
Niet alleen de zestiende eeuw wordt op deze manier voor kinderen levend gemaakt. Van Gijssel: „Joost’ nageslacht is immers ook steeds nauw betrokken geweest bij de verdere ontwikkeling van het dorp Ruurlo. Joost kan dus vertellen over de molen, de kerk, de doolhof, hotel Avenarius, over de komst van de gezondheidszorg, het onderwijs en Ruurlo’s pioniersrol in de fotografie. Elk historisch gebouw heeft wel een leuk verhaal en steeds is er een nazaat van Joost bij betrokken geweest.
„Dat is het leuke aan het project. Het maakt de kinderen bewust van het dorp, van Ruurlo’s eigen ‘verhaal’. Dat is precies de reden dat de provincie zoveel belang hecht aan het project.”
Van Gijssel denkt dat er ook allerlei toeristische mogelijkheden zijn. „Bijvoorbeeld, de bestaande culturele dorpswandeling voor volwassenen ombouwen tot een leuke en eigentijdse wandeling voor kinderen. Of kinderen in de klas een film laten maken over de mooie toeristische dingen die Ruurlo heeft en zo’n film op de site van de VVV zetten. Of met de bibliotheek en het streekarchief samenwerken rond een project over familie- en streeknamen. Dat maakt kinderen meteen vertrouwd met archieven, boeken, met internet en met het vervolgens presenteren van je werk.”