Jonker Joost project 2017 op de Ruurlose basisscholen
Stentor, 2017
Achterhoek Nieuws, 2017
Jr Onderzoeker project toe een 2e editie
Junior Onderzoeker project Old Reurle
Jonker Joost vereeuwigd in fietstunnel Ruurlo, oktober 2015
Jonker Joost in Museum More Ruurlo? - maart 2015

Jonker Joost wint straatprijs 2014 - september 2014
Jonker Joost, het thema van de Schoolstraat, heeft de straatprijs 2014 van het Septemberfeest Ruurlo gewonnen. Felicitaties aan de buurtvereniging!
Ruurlovandaag cartoon: 2 mascottes, 1 dorp - juni 2014

Interview met RuurloVandaag, juni 2014

Jonker Joost als straatversiering, september 2013

Weevers Grafimedia geeft gratis striproman aan basisschoolverlaters Ruurlo

De striproman is voor 7,50 euro te koop bij Bruna en VVV.
Jonker Joost scholenproject 2013, week 2 (14-19 april)
Stentor, 10 april 2013
Start Jonker Joost: spetterende dansvoorstelling, 9 april 2013

De komende weken zijn er op school allerlei activiteiten rond Jonker Joost. Een greep: je eigen familiewapen op een t-shirt, een fietstocht over het Jonker Joostpad langs plaatselijk erfgoed, een excursie naar de eeuwenoude Dorpskerk, nog een dansworkshop in de klas, een gastles over het maken van een stripverhaal... teveel om op te noemen!
Foto: Kerst Zwartschool
Stentor, 5 april 2013
Jonker Joost project weer op Ruurlose basisscholen, april 2013

Puzzeltocht rond Jonker Joost, oktober 2012
Leven beschreven, juni 2011

www.levenbeschreven.nl
Onder het motto "Ieder leven een boek waard", lanceert schrijver/dichter Arjen van Gijssel LEVEN BESCHREVEN. Hij helpt mensen bij het maken van hun levensverhaal en memoires of treedt op als huisbiograaf van jonge gezinnen. Daarnaast schrijft en dicht hij op verzoek bij speciale gebeurtenissen in een mensenleven.
NIEUWS: Jonker Joost en kinderboekenweek 2o11 (Stentor, oktober 2011)
NIEUWS: Jonker Joost in Noaber Magazine (Achterhoek), zomer-editie 2011

NIEUWS: striproman Jonker Joost bij top-3 'beste Achterhoekse/Liemerse boek', 5/3/11

GPS speurtocht naar goud van Jonker Joost, januari 2011
Workshop stripverhaal maken in bieb Ruurlo, oktober 2010

Jonker Joost in optocht Septemberfeest 2010

Contact bracht sneak preview stripverhaal, feb-april 2010

Film van stripboekpresentatie, januari 2010
Niet alle voorintekenaars op kasteel, januari 2010

Artikel over Joost in historisch blad Old Reurle, december 2009

Voorinteken-actie succes, boekje verschijnt 16/1/2010

Lezing "the making of Jonker Joost", 14 oktober 2009

Op woensdag 14 oktober 2009 (Bundeling, 20.00 uur) onthulden Erik-Jan Holleman en Arjen van Gijssel de achtergronden van het stripfeuilleton via een flitsende multimedia presentatie.
Start Jonker Joost scholenproject, mei 2009
Klik voor het artikel in de Stentor over de start van het Jonker Joostproject
Stripavontuur in Contact halfweg, februari 2009

Het stripverhaal Jonker Joost en de Legende van de Kattenbelt liep per februari 2009 zes maanden. Het avontuur bevond zich toen halverwege. Zal het goed met Roderlo aflopen, na alle narigheid? Lees het wekelijks in de Contact, of op Internet (www.contact.nl, webarchief).
Winter in Ruurlo, januari 2009

Ruurlo is in alle jaargetijden mooi. Maar de winter 2008/9 is wel heel speciaal. Kijk maar naar de foto's.
Nieuws: Ik sta in de canon van Ruurlo, december 2008
Als Jonker uit de zestiende eeuw sta ik samen met mijn vader Evert en broer Jacob in de canon van Ruurlo (venster 13). Kijk voor de canon van Ruurlo op www.oldreurle.nl.
Nieuws: Week van de geschiedenis, oktober 2008
In het kader van de Week van de geschiedenis heeft de bibliotheek in Ruurlo op 16/10 een speciale Jonker Joost tafel ingericht. Compleet met kasteelvlag, helm en zwaard en een diapresentatie over het maken van het stripverhaal.
Nieuw: schoolbezoek tijdens Kinderboekenweek, oktober 2008

Dat was nog eens leuk: zelf een gedicht of striptekening maken over Jonker Joost en zijn tijd. De kinderen van groep 6/7 en 7/8 van de Rehobothschool kwamen met prachtige vondsten. Een naamdicht op het woord Spanje, een mini-verhaaltje over Joost in de oorlog, een striptekening van Joost (soms zelfs in 3D), een tekening van een arme boer die tussen het vuur van de Spanjolen en de Geuzen inligt. Hieronder een impressie van een interessant en creatief schooluurtje.
Roderlo anno 1557

In Contact van 1 oktober 2008 werd deze schets van Roderlo in 1557 toegelicht. Nu is Ruurlo een dorp met bijna 8000 inwoners, in mijn tijd was het niet meer dan een gehucht met een paar huisjes rond de kerk.
Jonker Joostroute gereed, september 2008

Het boekje "het Jonker Joostpad" is prachtig geworden! Op zaterdag 13 september 2008 is het eerste exemplaar in de Dorpskerk door Tonnie Wormgoor (VVV Berkelland) uitgereikt aan wethouder Johan Vennevertloo. Het is vanaf die dag verkrijgbaar bij de VVV. De wandel-/fietsroute is bedoeld voor de (school)jeugd, (groot)ouders met kinderen en toeristen die iets van de mooie plekken in Ruurlo willen meekrijgen.
Start stripverhaal op 3 september 2008
In 1557 beleefde ik in Ruurlo een spannend avontuur rond de legende van de Kattenbelt. Het gaat uit van historische feiten en geeft een prachtig inkijkje in het leven van mij als tienjarige jongen, mijn vriendjes en Ruurlo in het midden van de zestiende eeuw. Hoe zag het kasteel er toen uit, hoe de Dorpskerk, wie woonden en werkten er? Wat aten we, wat speelden we? |
Nieuw: artikel over Staring en de Kattenbelt

Een paar honderd jaar geleden werden graf-urnen gevonden op de Kattenbelt bij Ruurlo. Niemand minder dan dichter A.C.W. Staring (1767-1840) schrijft in 1822 gedetailleerd over deze urnenvondst. De Kattenbelt of Kattenbarg is de oude veldnaam voor een stuk land aan de Ruurloseweg van Ruurlo naar Vorden.
Staring vertelt over ‘aschkruiken voor ettelijke jaren opgedolven’ op de Kattenbelt. Het waren kleine komvormige potjes, waarvan sommige geribbeld, andere glad, en sommige met een dekseltje. Ze werden her en der verspreid, niet al te diep onder de oppervlakte, gevonden. In de urnen werden as en soms wat beenderen aangetroffen. Staring vertelt dat de urnen bij het uitgraven vaak al uiteen vielen, met name de dekseltjes. Een gave urn, zonder deksel, werd bewaard op het kasteel Ruurlo. Die heeft Staring met eigen ogen gezien en nagetekend (zie afbeelding A). Daarmee lijkt de Kattenbelt een oude Germaanse grafheuvel.
Bron:
Verslag, betreffende eenige oudheden in de provincie Gelderland, kwartieren Zutphen en Veluwe, gevonden, in: Natuurkundige Verhandelingen, Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem, 1822, blz 441-455 + tekeningen.
Nieuw: bouw de Dorpskerk zelf!

In 1561 verbouwde ik met mijn vader de Dorpskerk. Sindsdien is de kerk steeds een stukje groter geworden. Je kan de kerk nu zelf bouwen. Er is een fantastische bouwplaat gemaakt. Ontwerper is Ruurloër Ernst van Rennes. De maquette bestaat uit slechts vier A4-tjes en is levensecht op schaal 1:200 nagemaakt aan de hand van oude bouwtekeningen en foto's. Voor wie netjes kan knippen, vouwen en plakken: stuur een mailtje naar a.k.gijssel@zonnet.nl.
Kleurplaat van Joost
Nieuwe tekeningen van Joost

Ik word steeds bekender als stripheld, dankzij de tekeningen van meester Erik-Jan Holleman.
Muziek in de 16e eeuw
Een nieuwe pagina over het muzikale leven in de 16e eeuw. Welke liedjes zing je nog steeds?
Het Jonker Joostpad
Er wordt druk gewerkt aan een Jonker Joostroute waarin ik laat zien wat er in het huidige Ruurlo nog over is aan sporen uit mijn tijd, de zestiende eeuw, of sporen van mij en mijn nazaten. De wandel/fietsroute wordt op Monumentendag, zaterdag 13 september 2008 aangeboden. "Sporen" is namelijk het landelijk thema van Monumentendag.
In de Stentor en de Gelderlander van 17 mei 2008 stond er al informatie over. Ga naar het artikel in de Stentor:
http://www.destentor.nl/regio/lochem/ruurlo/3133673/Ruurloos-eigen-verhaal-in-jonkerpad.ece?startshow=null&startSlide=null
In de Contact van 21 mei 2008 stond het volgende artikel:
Wandel- en fietsroute langs Ruurlose dorpserfgoed
Joost krijgt tijdens Monumentendag zijn Jonkerpad
Joost van Heeckeren is hard op weg om mascotte van Ruurlo te worden, zoals eind 2007 aangekondigd door initiatiefnemer Arjen van Gijssel. Naast het scholenproject rond het Reurls jonkertje uit de 16e eeuw, volgt tijdens Monumentendag 2008 (zaterdag 13 september) de opening van het Jonker Joostpad. Het wordt een wandel- en fietsroute langs het Reurls dorpserfgoed. Daarin laat Joost o.a. de molen Agneta, de Kroezeboom, de Dorpskerk, Avenarius, het Kasteel, de Heikamp en de Molenbelt de revue passeren. Meestal is er een telg van de familie Van Heeckeren, Joost’nageslacht, bij betrokken. Er zijn ook sporen uit de eigen tijd van Joost. Hij vertelt over de zojuist gesloopte boerderij De Vente, over de geschiedenis van de watermolen bij het kasteel of over de geleerde Henricus Harius, Ruurlo’s grote Latijnse dichter.
Veel hulp
Van Gijssel: “Ik krijg van veel mensen spontane hulp. Uiteraard van Edu-Art, maar ook van schooldocenten. Zo heeft meester Erik-Jan Holleman van de Kerst Zwartschool het stripfiguurtje met hazewindhond getekend. Architect Ernst van Rennes heeft een prachtige bouwplaat van de Dorpskerk gemaakt. Er zijn contacten met een historisch boekdrukker in Ruurlo. Toevallig viel mijn project samen met een cursus oude handschriftkunde, die in opdracht van Old Reurle dit voorjaar is gegeven door handschriftkundige Willem Elschot uit Arnhem. Vervolgens doken we de archieven in en vonden veel interessant materiaal. Barones Van Heeckeren van Kell levert kennis uit de familiearchieven en heeft nuttige suggesties gegeven. Er bestaan contacten met de gemeente Berkelland en de VVV. Het Vocaal Kwartet Ruurlo tenslotte brengt tijdens Monumentendag speciaal Renaissancemuziek in de Dorpskerk ten gehore.
Lokale held
Het beeld dat opdoemt is dat Joost van Heeckeren vooral een lokale held was. In tegenstelling tot zijn vader Evert van Heeckeren en grootvader Berend van Hackfort (Vorden) speelde hij niet die grote rol op het regionale of landelijke toneel, in de diplomatie of in de strijd. Zijn invloedssfeer beperkte zich vooral tot de onmiddellijke omgeving van Ruurlo, Lochem (Nettelhorst) en Zutphen. Joost was erg begaan met zijn dorp en de mensen die er leefden. Als erfmarkerichter en opperkerkmeester stonden hij en zijn vader Evert en broer Jacob steeds aan de basis van belangrijke ontwikkelingen in het dorp.
De verbouwingen (noordbeuk, 1561) en het onderhoud (rond 1600) van de Dorpskerk, van zijn eigen Kasteel (toren 1572), zijn zorgen voor de arme gemeenschap in de oorlog – getuige zijn verzoek in 1590 om belastingvrijstelling voor de zeven (!) overgebleven Ruurloërs -, het terugdringen van de verwildering (zijn wolvenjacht in 1618), de opbouw van een enigszins gereguleerd leven in tijden van tijdelijke rust (opstart markevergaderingen tijdens het Twaalfjarig bestand), de gemeenschapszaken in de Marke van Ruurlo en zijn werk als schepen van Zutphen (vanaf 1582).
Van Gijssel: “Geschiedenis gaat leven als het persoonlijk kan worden gemaakt. Als er een verhaal te vertellen is. Dat is de reden voor het scholenproject en het Joostpad. En het is toeristisch gezien interessant. Ideeën zijn er genoeg. “Wie weet komt er binnenkort nog eens een Joostdag. Compleet met historische figuren, zoals de Compagnie Grolle uit Groenlo.”
De Marke van Ruurlo
Op de pagina leven in de 16e eeuw een stukje over de Marke van Ruurlo. Verder her en der plaatjes, waaronder landkaarten, uit het Markeboek van Ruurlo. De oudste stukken beginnen rond 1500. Het boek wordt tegenwoordig bewaard in het Rijksarchief in Arnhem.
Hendrik ter Haar: gedicht voor mijn broer Evert
Een nieuwe pagina over Ruurlo's geleerde Henricus Harius (1539-1599) en zijn gedicht voor Evert van Heeckeren.
Filmpje: Ruurlo in vervlogen tijden
Gevonden op Youtube: Ruurlo's erfgoed op muziek gezet. Ga naar pagina 'scholenproject'
Muziek uit mijn tijd in de Dorpskerk
In mijn tijd was de muziek vaak kerkmuziek. Er werd veel gezongen zonder muziekinstrumenten: a capella. Op de muziekpagina een voorbeeldje van muziek van Palestrina. Het werd op 16 maart 2008 in de Dorpskerk gezongen door het Vocaal Kwartet Ruurlo.
Nieuw: dit ben ik met mijn hond

Ik heb meester Erik-Jan Holleman van de Kerst Zwartschool gevraagd een tekening van mijzelf te maken. Dit ben ik, Joost van Heeckeren, met mijn hond. Het is een hazewindhond. Precies zo eentje als in het oude gemeentewapen van Ruurlo en tegenwoordig van Berkelland zit. Mijn hond kan heel goed jagen op wolven. In mijn tijd liepen de wolven in de bossen van Ruurlo vrij rond.
Wie weet hoe mijn hond heet? Schrijf het maar in het gastenboek.
Nieuw: teken je eigen familiewapen
Op de biografie pagina kun je je eigen fantasie-wapen ontwerpen. Probeer het maar!
Nieuw: filmpje over Tachtigjarige oorlog
Een korte film over de Tachtigjarige oorlog staat nu op de biografie pagina.
Nieuw: Joost over het thema Water in Ruurlo
De themaweken van de Rehobothschool gaan over water. Lees in het bestand hieronder alles over water in Ruurlo, in mijn tijd en nu.

joost_vertelt_over_water_in_ruurlo.doc | |
File Size: | 1573 kb |
File Type: | doc |
Verhalenbundel Dorpskerk

In mei 2007 kwam een verhalenbundel over de Dorpskerk van Ruurlo uit. In deze bundel kwam Joost van Heeckeren een paar keer voor. Dat bracht de auteur Arjen van Gijssel op het idee om rond Joost een scholenproject te maken. De verhalenbundel is voor 5 euro verkrijgbaar bij de VVV en Bruna in Ruurlo en Vorden. Tijdens open dagen van de Dorpskerk wordt het boekje ook verkocht.
Joost van Heeckeren in de media

stentor_29_12_07_joost_van_heeckere1.doc | |
File Size: | 30 kb |
File Type: | doc |

stentor_29_12_07_van_heeckeren_leefde_in_een_erg_turbulente_tijd.doc | |
File Size: | 29 kb |
File Type: | doc |

gelderlander_3_1_08_over_joost_van_heeckeren.jpg | |
File Size: | 13 kb |
File Type: | jpg |